• Tlač
  • Email

Slováci tesne vyhrali, ale Macedónci uspeli v Nórsku a postup si postrážili

Publikované Monday, 27. 2. 2023 o 13:35

Slovenskí basketbalisti zvládli aj záverečné vystúpenie v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. V nedeľu zvíťazili na palubovke Dánska tesne 72:71.

Na priamy postup do hlavnej kvalifikácie to však nestačilo, pretože Severné Macedónsko zvládlo duel v Nórsku a po výhre postúpilo z prvého miesta.

Zverenci trénera Aramisa Nagliča ešte majú poslednú šancu zabojovať o miestenku v hlavnej kvalifikácii ME 2025, v lete absolvujú tzv. dodatočnú predkvalifikáciu.

Predkvalifikácia ME 2025 – D-skupina

Dánsko – Slovensko 71:72 (35:33)
Najviac bodov Dánska: Jukic 21, Darbo a Zohore po 14
Zostava a body Slovenska: Brodziansky 29, Krajčovič 18, Fusek 7, Malovec 3, Volárik 0 (Majerčák 15, Abrhám, Bachan a Doležaj 0)
TH: 19/10 – 23/18, fauly: 23 – 19, trojky: 7 – 10, štvrtiny: 21:12, 14:21, 14:26, 22:13.
Rozhodovali: Gracin (Chor.), Rutešič (Č. Hora), Ninkovič (Srb.)

KOMPLET ŠTATISTIKY



Druhý polčas začal vo svižnom ofenzívnom duchu, ale tento úsek netrvalo veľmi dlho. Všeobecne sa oba tímy napracovali na každý kôš. Čo sa týka Slovákov, nevyužívali mnohé možnosti bodovo odskočiť súperovi, vďaka čomu si Dánsko držalo tesný náskok. Keď sa konečne podarilo adaptovať na dánsku tvrdosť a zabrať v obrane, tak hneď bola z toho 10-bodová šnúra Slovákov. Duo rozohrávačov Majerčák a Krajčovič dokázalo pre tím vybojovať psychologickú výhodu v momentoch, keď skúšali domáci pritlačiť. Pred poslednou periódou to pre slovenskú reprezentáciu vyzeralo dobre, viedla 59:49.

Dánsko otvorilo štvrtú štvrtinu podľa očakávania veľkým a úspešným tlakom, zo slovenského náskoku dokázalo výrazne ukrojiť. Po troch minútach svietil na tabuli z domáceho pohľadu stav 59:61, preto prišla reakcia v podobe oddychového času hostí. Po ňom prišla upokojujúca odpoveď v podobe Brodzianskeho trojky.

Útočné doskoky Dánska boli neustále veľkým problémom, preto súboj o víťazstvo sľuboval ešte drámu. Domáci sa po dlhom čase dostali do vyššieho vedenia. Nádej sa podarilo hosťom vykresať 48 sekúnd pred koncom, Brodziansky upravoval zo slovenského pohľadu na 70:71. Krajčovič hneď na to premenil oba trestné hody, následne sa nepodarilo Dánom premeniť posledný útok a slovenská radosť na palubovke mohla vypuknúť.

Hlasy po zápase:

Aramis Naglič, tréner SR: „Je výborné vyhrať štyri zápasy za sebou. Zápas bol fyzicky veľmi náročný. Dánsko má fyzicky super silné družstvo, dosť sme trpeli, museli sme kombinovať obranu. Gratulujem chlapcom, že to vydržali. Mali 25 útočných doskokov, čo je neuveriteľné, ale vyhrali sme. Teraz si užívame radosť a čakáme, ako sa skončí stretnutie Nórska so Severným Macedónskom.“

Vladimír Brodziansky, hráč SR: „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vyhrať. Bol to skvelý tímový výkon. Myslím si, že sme si to trochu na konci skomplikovali, ale doviedli sme to do víťazného konca, čo je super.“

Druhý zápas v Oslo (NOR):

Nórsko – Severné Macedónsko 41:79

KOMPLET ŠTATISTIKY



AUTOR: basket.sk, TASR
FOTO: fiba.basketball

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 27. 2. 2023 o 13:35
Upravil:  

Komentáre k článku