• Tlač
  • Email

Šok na záver kvalifikácie. MS 2023 budú bez vicemajstrov sveta, Dončič, Jokič i Giannis prídu

Publikované Friday, 3. 3. 2023 o 19:30

Pred štyrmi rokmi v Číne vyradili v play-off Srbov i Francúzov, aby prehrali až vo finále so zlatými Španielmi. Na MS 2023 však bude basketbalisti Argentíny chýbať.

Nepostup tradičnej juhoamerickej veľmoci je najväčším prekvapením kvalifikácie na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční od 25. augusta do 10. septembra v Japonsku, Indonézii a na Filipínach.

Argentína nezvládla posledný zápas v skupine, keď prehrala s Dominikánskou republikou. Premárnila 17-bodový náskok z III. štvrtiny, nestačilo jej ani 27 bodov hviezdy Realu Madrid Gabriela Decka.

V závere zlyhal Nicolas Laprovittola, ktorý nedal ani jednu zo šestiek, ktoré mohli znamenať vyrovnanie. Hostia zaskočili favorita po výsledku 79:75 a oslavovali postup.

V ich drese výborne zahral len 19-ročný Jean Montero, autor 22 bodov, z toho 9 v rozhodujúcej poslednej štvrtine.

Vo štvrtej štvrtine sme predviedli inú mentalitu. Systematicky zmazali náskok a udreli v závere. Tréner nám opakoval, že rozhodujúce budú posledné tri minúty. Tak sa aj stalo. Stále nemôžem uveriť, že ideme na svetový šampionát,“ tešil sa Montero.

Sklamanie domácich, v ktorých drese hral aj Facundo Campazzo, nepoznalo hraníc. Argentína bude chýbať na MS prvýkrát od roku 1982.

Na MS 2023 si nezahrajú ani Česi, ktorí pred štyrmi rokmi v Číne skončili na senzačnom šiestom mieste. S bilanciou 3–9 skončili v K-skupine na poslednom mieste. Nevydarila sa im ani rozlúčka s kvalifikáciou, keď prehrali na palubovke Čiernej Hory.

Patrik Auda, ktorý kvôli zápasu cestoval až z Jokohamy, kde pôsobí na klubovej úrovni, hodnotil kvalifikáciu pragmaticky.

Hrali sme veľa zápasov a častokrát nám niekto chýbal. Potom je ťažké hrať proti tímom, ktoré môžu postaviť silné aj druhé tímy. My potrebujeme všetkých, ktorých máme, aby sme dosiahli nejaký výsledok. Je to škoda, ale musíme sa pozerať dopredu,“ povedal Auda pre zväzový web.

Na šampionát postúpili aj reprezentácie, ktoré medzi elitou nikdy nehrali. Premiérovo aj Kapverdy, ktoré budú historicky najmenšou krajinou čo sa týka počtu obyvateľov.

V Číne 2019 štartovala 600-tisícová Čierna Hora, teraz jej rekord prekonali africké Kapverdy s populáciou 571 966 ľudí.

Na rozhodujúci zápas proti proti Pobrežiu Slonoviny priletela aj hviezda Realu Madrid Walter Tavares.

Mohutnému pivotovi vyšlo to, čo sa nepodarilo jeho klubovému spoluhráčovi Deckovi s Argentínou. Tavares pridal k 13 bodom aj 5 doskokov (v celej kvalifikácii mal priemery 15,1 bodu, 12,8 doskoku, 2,7 bloku na zápas), Kapverdy zdolali favorita a postúpili na šampionát z tretieho miesta v skupine.

Pre zaujímavosť, rekord Kapverdám mohol o pár hodín neskôr zobrať Island (populácia 347 101 obyva­teľov), ale nedokázal zdolať Gruzínsko potrebným bodovým rozdielom. Potreboval +4, vyhral však len o tri a účasť na MS mu tesne ušla.

Žreb MS 2023 sa uskutoční 29. apríla vo filipínskej Manile. Pozrite si postupujúce tímy:

32-členné zloženie MS 2023
Afrika: Angola, Kapverdy, Pobrežie Slonoviny, Egypt, Južný Sudán
Amerika: Brazília, Kanada, Dominikánska republika, Mexiko, Portoriko, USA, Venezuela
Ázia: Austrália, Čína, Irán, Japonsko, Jordánsko, Libanon, Nový Zéland, Filipíny
Európa: Francúzsko, Fínsko, Gruzínsko, Nemecko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Čierna Hora, Srbsko, Slovinsko, Španielsko

ZDROJ: basket.sk


Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 3. 3. 2023 o 19:30
Upravil: 1.BK Michalovce  Friday, 3. 3. 2023 o 19:39

Komentáre k článku